2018. dec 28.

Siess, még 3 napig visszaléphetsz az ÁFA-mentes körbe!

írta: Mach Péter
Siess, még 3 napig visszaléphetsz az ÁFA-mentes körbe!

istock-664919626-1280x640.jpg2019-ben 12 millió forintra nő az ÁFA alanyi adómentesség határa, sőt aki eddig a 8 m Ft-os határ átlépése miatt kiszorult, ha siet, akkor év végéig még visszaléphet!

Az Európai Unió Bizottságának 2018. október 2-i döntése alapján megnyílt az út az áfa alanyi adómentesség értékhatárának 12 millió forintra emelése előtt. A lehetőséggel élve az októberi hosszú hétvége előtt beterjesztett adócsomag összhangba hozta a KATA bevételi értékhatárával, és jövő januártól kiterjeszti az adómentességet.

Vagyis a NAV tájékoztatója szerint, pontosan fogalmazva:

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 188. §-ának 2018. december 31-ig hatályos (1)-(2) bekezdései szerint ...

Tovább Szólj hozzá

NAV ÁFA alanyi adómentes

2018. júl 02.

Tegnaptól online figyeli számláidat a Nagy Testvér

írta: Mach Péter
Tegnaptól online figyeli számláidat a Nagy Testvér

Rendszerleállások, a NAV teljes fejre állása és megkésett szoftverfrissítések után megérkezett a régóta várt hír: az eredeti határidőt módosítva 2018.  július 31-ig teljesíthető a regisztráció és a számlázó programok bekötése.

Pontosabban, ha egy vállalkozás számlázó programja július elsejétől még nem képes az új szabályok szerinti számlaadat-szolgáltatásra, a NAV szankciómentességet garantál, ha az adatok még július végéig beérkeznek.

a8d22e8b60986f4cb9ab85afd5a4e720.pngDe miről is szól a számlázóbekötés?

  1. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról.

A kibocsátott számlák – és számlával egy tekintet ...

Tovább Szólj hozzá

onlineszámla

2018. jan 30.

Vége az "adómentes" paypal-bevételek korának?

írta: Mach Péter
Vége az "adómentes" paypal-bevételek korának?

no.gifAz elmúlt hetek gyakran feltett kérdése volt, hogy a Paypal-számlákra is vonatkozik-e az új bejelentési kötelezettség. Röviden a válasz: a PayPal számlákkal kapcsolatosan nincs külön bejelentési kötelezettség az adóhivatal felé.

A belföldi cégeknek ugyanis január 31-ig be kell jelenteniük a külföldi bankszámláikat a NAV felé. A bejelentési kötelezettség az adózás rendjéről szóló törvény legutóbbi változtatása miatt lépett életbe januártól. 2018. január 1-jétől a  gazdasági   társaság  adózó a bejelentkezés napjától számított 15 napon belül írásban  köteles bejelenteni külföldi pénzintézetnél vezetett számlaszámait , a pénzintézet nevét, valamint a számla megnyitásának és lezárásának dátumát. A ...

Tovább Szólj hozzá

paypal bankszámla Paypal

2018. jan 02.

5%-ra csökkent az éttermi ÁFA

írta: Mach Péter
5%-ra csökkent az éttermi ÁFA

146902493.jpgHa a könyvelők a megújult, de minden téren kihívásokkal küzdő, nehezen vagy egyáltalán nem működő ügyfélkapu miatt őrjöngenek és leugranak az éve eleji sokkot kipihenni a szomszédos étterembe, akár jól is járhatnak.  Bár a felesek ára nem csökkent, de a házi limonádék, kávék és főtt ételeké igen.

Emellett idén újra csökkent, 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött az internet-szolgáltatás áfája is. Néhány élelmiszer áfája is csökkent: a fogyasztási célú halak, a házi sertés vágási melléktermékeinek és a belsőségek (így például a zsírszalonna és a máj) áfakulcsa tegnaptól a 2017-ig érvényes 27 helyett már csak 5 százalék. Bővül a vakokat és gyengénlátókat segítő eszközök az 5 százalékos, ...

Tovább Szólj hozzá

étterem adó 5% ÁFA

2017. dec 26.

Bejgli helyett sallert osztott a belügyminisztérium

írta: Mach Péter
Bejgli helyett sallert osztott a belügyminisztérium

385674d4385549c31459320ca549cbfc--police-wife-police-officer.jpgKönyvelőként megélhettük a karácsonyi csodát: az adóhatóság korrekt és toleráns volt, míg a belügyminisztérium szigorú és kérlelhetetlen. A BM ugyanis bekeményített és szigorított: kizárólag az adóhatósággal történő kapcsolattartásra engedélyezi az átmeneti időszakot, minden más ügyben január elsejétől a cégkaput kell használni az erre kötelezett cégeknek.

A múlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a cégkaput csak 2019-től lesz kötelező használni a gazdálkodó szerveteknek.

Januártól még nem kötelező a Cégkapu használata a gazdálkodó szervezeteknek, a jogszabály 2018-ra átmeneti időszakot vezetett be. A cégek jövőre is a képviselőik Ügyfélkapus tárhelyén keresztül kommunikálhatnak az adóhatósággal. ...

Tovább Szólj hozzá

ügyfélkapu cégkapu BM

2017. dec 21.

2018-tól nő az "adómentesen" fizethető napi jövedelem

írta: Mach Péter
2018-tól nő az "adómentesen" fizethető napi jövedelem

2018-ban nő az egyszerűsített foglalkoztatás keretében „adómentesen” kifizethető napi jövedelem. A mentesített keretösszeg minimálbér esetén napi 8255 forintra, garantált bérminimum esetén pedig 10.790 forintra nő.

istock_75632305_large.jpgAz egyszerűsített foglalkoztatás keretében megszerzett jövedelmeink nyomon követése és éves összegzése ugyanis nagyon fontos, mivel a magánszemélynek csak akkor nem kell jövedelmet megállapítania és személyi jövedelemadó bevallást benyújtania, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele a mentesített keretösszeget nem haladja meg.

Aki nem figyelt rá azt már idén is meglepődhetett, hiszen az adóhatóság által postán megküldött 2016 SZJA bevallástervezetek már tartalmazhatták az összeget és a ...

Tovább Szólj hozzá

adó SZJA Egyszerűsített foglalkoztatás

2017. dec 18.

Áttérjünk-e a kisvállalati adóra?

írta: Mach Péter
Áttérjünk-e a kisvállalati adóra?

Kalkulálj és dönts!

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közös kampányba kezdett novemberben, hogy a vállalkozások térjenek át a kisvállalkozói adó hatálya alá. A kisvállalati adó (kiva) választásával több tízezer cég spórolhatna legálisan a közterhein. Jövőre egy százalékponttal, 13 százalékra csökken ugyanis a kisvállalati adó mértéke – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében. A legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában is segítenek a cégeknek, a frissített kiva-kalkulátorral. Az NGM szerint minden cégnek megéri a próbaszámításokat elvégezni, hiszen a kisvállalati adó választásával  az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint 80 ...

Tovább Szólj hozzá

2017. dec 03.

Bejelentkeznél az EVA-ba? Vagy kilépnél belőle? December 20-ig megteheted.

írta: Mach Péter
Bejelentkeznél az EVA-ba? Vagy kilépnél belőle? December 20-ig megteheted.

dec20.jpgBár egyre kevesebben választják az EVA-t, még mindig érdemes ilyenkor december elején végig gondolni, hogy váltson-e adózási formát vállalkozásunk. Ha az elvégzett kalkulációk alapján úgy döntünk, hogy jövőre az egyszerűsített vállalkozó adó hatálya szeretnénk újonnan bejelentkezni, akkor fontos tudnunk: ezt december 1. és 20. között tehetjük meg és a határidő be nem tartása jogvesztő. Ha hibáztunk akkor még e zen bejelentésünket 2017. december 20-ig írásban akár vissza is vonhatjuk. A bejelentésre, illetve a visszavonásra nyitva álló határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének azonban nincs helye, vagyis nem érdemes lekésni a határidőt! Természetesen nem kell a bejelentkezését annak megújítani, aki ...

Tovább Szólj hozzá

bejelentkezés kijelentkezés egyszerűsített vállalkozói adó EVA

2017. dec 01.

Nem kell a bankban szilveszterezni a katásoknak!

írta: Mach Péter
Nem kell a bankban szilveszterezni a katásoknak!

Megmenekült 200 ezer KATA-s vállalkozás havi néhány ezer forintos bankköltségtől. Tavasszal ugyanis még úgy volt, hogy nőnek a kényszervállalkozások bürokratikus terhei,  pénzügyeit terhelő költségei: az alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozók is pénzforgalmi számlanyitásra lesznek kötelezettek 2018-tól. Akkor sem az adóhatóság, sem a kormány nem cáfolta a terveket, mára azonban szép csendben elengedték az ügyet.

800x-1.jpgAz Országgyűlés 2017. november 14-én elfogadta a 2018. évre vonatkozó adótörvény-változások újabb elemeit, az eredeti törvényjavaslathoz képest minimális módosításokkal.  Az adózás rendjéről szóló most elfogadott elfogadott verziójában is az áll, hogy továbbra is csak áfaalanyoknak kötelező ...

Tovább Szólj hozzá

bankszámla adótörvény KATA katás adótörvény2018

2017. jún 15.

Andorra felülírta a 2018-as adótörvényeket

írta: Mach Péter
Andorra felülírta a 2018-as adótörvényeket

A magyar foci és a vesevelő rajongói a legnagyobb győztesei a 2018-as adótörvények legfrissebb változtatásainak.

gavelmoney.jpgTegnapelőtt elfogadta az Országgyűlés az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításait, ma pedig véglegesen rábólint. Május elején írtam a benyújtott 2018-as adócsomagról egy hosszabb cikket , most két komolyabb változtatást is elfogadtak az eredeti csomaghoz képest a képviselők:

  • Az andorrai fiaskó után újabb közvetett támogatást nyújtottak a professzionális focinak: 125 millió forintról 250 millió forintra emelkedik az a bevételi határ, amelynek eléréséig a hivatásos sportolók, edzők választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerinti adózást.
  • Olcsóbb lesz ...
Tovább Szólj hozzá

adózás andorra tax adótörvény adó 2018