2021. dec 01.

Gyermeket nevelő katások adóvisszatérítése

írta: Mach Péter
Gyermeket nevelő katások adóvisszatérítése

zsebpenz01_1bc807ca03.jpg2021 őszén jelentették be, hogy SZJA visszatérítést kapnak azok a munkavállalók, akiknek van gyermekük (vagy babát várnak), és családi adókedvezményre jogosultak gyermekük után.Fontos azonban, hogy a katások is igénybe vehetik ezt a visszatérítést.

Ha a kata törvény szerint bejelentett kisadózónak van jogosultsága családi adókedvezményt igénybe venni, akkor a már megfizetett tételes kata adónak a 25%-ának a visszatérítésére jogosult. 

Ez a visszatérítés SZJA kedvezményként illeti meg a kisadózót. Az összeget, ha a NAV minden szükséges információval rendelkezik, akkor kiutalja előlegként 2022. február 15-ig. Ha nem rendelkezünk róla az év végéig, és ezért a NAV nem ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat, akkor az 21SZJA adóbevallásban igényelhetjük az adó-visszatérítést majd vissza 2022. május 20-ig.

Kiknek jár?

Az szja-visszatérítés a családi kedvezményeseknek jár

Nemcsak a családi pótlékra jogosultak kaphatják vissza a 2021-ben befizetett szja-t, mert a visszatérítést a családi kedvezmény határozza meg. A gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítése annak jár, aki idén akár csak egy napra is családi kedvezményre (volt) jogosult.

Családi kedvezmény pedig annak jár, aki:

  • gyermek után szülőként családi pótlékra jogosult,
  • várandós nő és vele közös háztartásban élő házastárs
  • a családi pótlékra saját jogán jogosult,
  • rokkantsági járadékban részesül.

Kinek kell nyilatkoznia?

Azoknak, akiknek az adatai nem állnak teljeskörűen a NAV rendelkezésére ahhoz, hogy 2022. február 15-ig megkaphassák az adó-visszatérítést.

Így tehát nyilatkoznia kell annak, aki:

  • családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, és ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím vagy belföldi fizetési számlaszám.
  • magzat után jogosult várandós nő, vagy vele közös háztartásban élő házastársa. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
  • aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
  • kisadózóként bejelentett magánszemély, és nem kap családi pótlékot. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
  • máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.

A fent felsoroltak alapján minden ügyfélkapuval rendelkezőnek azt ajánlom, hogy a később majd bővebben leírt felületen ellenőrizze az adatait, s amennyiben szükséges akkor egészítse ki azokat. Az ügyfélkapus belépés után a gyermekek adatait és kiutaláshoz az adott bankszámlaszám adataira lehet csupán szükség.

 Meddig lehet nyilatkozni?

  • a nyilatkozatot  december 31-ig lehet beküldeni az úgy nevezett VISSZADO-nyomtatványon.

Hogyan tudunk nyilatkozni?

  • A legegyszerűbb, online benyújtás

KATTINTS IDE!

 

NAV által ismert adatokkal előre kitöltött VISSZADO a NAV honlapján az Szja-visszatérítés rovatból (https://szjavissza.hu), a Nyilatkozat gombra kattintva, ügyfélkapus azonosítással érhető el.

A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Adó-visszatérítés csempére kell kattintani.

Kényelmessé tették a felületet és NAV előre kitölti az utalási adatokat is, ha azok a családi pótlék adatokból vagy egyéb módon a rendelkezésére állnak. Ezeket az adatokat ellenőrizni kell, és ha azok változtak vagy nem teljes körűek, a nyilatkozatot okvetlenül be kell küldeni.

Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség.

  • Benyújtás papíron és az ÁNYK-val

A VISSZADO papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható. A VISSZADO letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

A kitöltéshez és beküldéshez használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is.

Szólj hozzá