2021. dec 01.

Gyermeket nevelő katások adóvisszatérítése

írta: Mach Péter
Gyermeket nevelő katások adóvisszatérítése

zsebpenz01_1bc807ca03.jpg2021 őszén jelentették be, hogy SZJA visszatérítést kapnak azok a munkavállalók, akiknek van gyermekük (vagy babát várnak), és családi adókedvezményre jogosultak gyermekük után. Fontos azonban, hogy a katások is igénybe vehetik ezt a visszatérítést.

Ha a kata törvény szerint bejelentett kisadózónak van jogosultsága családi adókedvezményt igénybe venni, akkor  a már megfizetett tételes kata adónak a 25%-ának a visszatérítésére jogosult.  

Ez a visszatérítés SZJA kedvezményként illeti meg a kisadózót. Az összeget, ha a NAV minden szükséges információval rendelkezik, akkor kiutalja előlegként 2022. február 15-ig. Ha nem rendelkezünk róla az év végéig, és ezért a NAV nem ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat, akkor az ...

Tovább Szólj hozzá

2021. feb 01.

Kaotikus a helyzet a HIPA kedvezmények kérelmezése körül

írta: Mach Péter
Kaotikus a helyzet a HIPA kedvezmények kérelmezése körül

Bár már elérhető 21NYHIPA nyomtatvány, amelyen a kormány által bevezetett iparűzési adó könnyítést kell kérelmezni, az eddigi visszajelzések szerint a helyzet kaotikus, a cégeknek kell például figyelnie arra is, hogy minden telephelyre eljusson a nyilatkozatuk.

nagyito_ipa.jpgA kormány  a koronavírus-világjárvány kisvállalkozásokat érintő hatásának enyhítése érdekében hozott intézkedésének köszönhetően, 1%-ra csökkenhet az iparűzési adókötelezettsége azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak és a megszabott határidőig nyilatkoznak, arról, hogy igénybe kívánják venni a kedvezményt.

A 2021. évben végződő adóévben azon vállalkozó esetén, amely megfelel a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló ...

Tovább Szólj hozzá

2018. dec 28.

Siess, még 3 napig visszaléphetsz az ÁFA-mentes körbe!

írta: Mach Péter
Siess, még 3 napig visszaléphetsz az ÁFA-mentes körbe!

istock-664919626-1280x640.jpg2019-ben 12 millió forintra nő az ÁFA alanyi adómentesség határa, sőt aki eddig a 8 m Ft-os határ átlépése miatt kiszorult, ha siet, akkor év végéig még visszaléphet!

Az Európai Unió Bizottságának 2018. október 2-i döntése alapján megnyílt az út az áfa alanyi adómentesség értékhatárának 12 millió forintra emelése előtt. A lehetőséggel élve az októberi hosszú hétvége előtt beterjesztett adócsomag összhangba hozta a KATA bevételi értékhatárával, és jövő januártól kiterjeszti az adómentességet.

Vagyis a NAV tájékoztatója szerint, pontosan fogalmazva:

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 188. §-ának 2018. december 31-ig hatályos (1)-(2) bekezdései szerint ...

Tovább Szólj hozzá

NAV ÁFA alanyi adómentes

2018. júl 02.

Tegnaptól online figyeli számláidat a Nagy Testvér

írta: Mach Péter
Tegnaptól online figyeli számláidat a Nagy Testvér

Rendszerleállások, a NAV teljes fejre állása és megkésett szoftverfrissítések után megérkezett a régóta várt hír: az eredeti határidőt módosítva 2018.  július 31-ig teljesíthető a regisztráció és a számlázó programok bekötése.

Pontosabban, ha egy vállalkozás számlázó programja július elsejétől még nem képes az új szabályok szerinti számlaadat-szolgáltatásra, a NAV szankciómentességet garantál, ha az adatok még július végéig beérkeznek.

a8d22e8b60986f4cb9ab85afd5a4e720.pngDe miről is szól a számlázóbekötés?

  1. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról.

A kibocsátott számlák – és számlával egy tekintet alá ...

Tovább Szólj hozzá

onlineszámla

2018. jan 30.

Vége az "adómentes" paypal-bevételek korának?

írta: Mach Péter
Vége az "adómentes" paypal-bevételek korának?

no.gifAz elmúlt hetek gyakran feltett kérdése volt, hogy a Paypal-számlákra is vonatkozik-e az új bejelentési kötelezettség. Röviden a válasz: a PayPal számlákkal kapcsolatosan nincs külön bejelentési kötelezettség az adóhivatal felé.

A belföldi cégeknek ugyanis január 31-ig be kell jelenteniük a külföldi bankszámláikat a NAV felé. A bejelentési kötelezettség az adózás rendjéről szóló törvény legutóbbi változtatása miatt lépett életbe januártól. 2018. január 1-jétől a  gazdasági   társaság  adózó a bejelentkezés napjától számított 15 napon belül írásban  köteles bejelenteni külföldi pénzintézetnél vezetett számlaszámait , a pénzintézet nevét, valamint a számla megnyitásának és lezárásának dátumát. A ...

Tovább Szólj hozzá

paypal bankszámla Paypal

2018. jan 02.

5%-ra csökkent az éttermi ÁFA

írta: Mach Péter
5%-ra csökkent az éttermi ÁFA

146902493.jpgHa a könyvelők a megújult, de minden téren kihívásokkal küzdő, nehezen vagy egyáltalán nem működő ügyfélkapu miatt őrjöngenek és leugranak az éve eleji sokkot kipihenni a szomszédos étterembe, akár jól is járhatnak.  Bár a felesek ára nem csökkent, de a házi limonádék, kávék és főtt ételeké igen.

Emellett idén újra csökkent, 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött az internet-szolgáltatás áfája is. Néhány élelmiszer áfája is csökkent: a fogyasztási célú halak, a házi sertés vágási melléktermékeinek és a belsőségek (így például a zsírszalonna és a máj) áfakulcsa tegnaptól a 2017-ig érvényes 27 helyett már csak 5 százalék. Bővül a vakokat és gyengénlátókat segítő eszközök az 5 százalékos, ...

Tovább Szólj hozzá

étterem adó 5% ÁFA

2017. dec 26.

Bejgli helyett sallert osztott a belügyminisztérium

írta: Mach Péter
Bejgli helyett sallert osztott a belügyminisztérium

385674d4385549c31459320ca549cbfc--police-wife-police-officer.jpgKönyvelőként megélhettük a karácsonyi csodát: az adóhatóság korrekt és toleráns volt, míg a belügyminisztérium szigorú és kérlelhetetlen. A BM ugyanis bekeményített és szigorított: kizárólag az adóhatósággal történő kapcsolattartásra engedélyezi az átmeneti időszakot, minden más ügyben január elsejétől a cégkaput kell használni az erre kötelezett cégeknek.

A múlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a cégkaput csak 2019-től lesz kötelező használni a gazdálkodó szerveteknek.

Januártól még nem kötelező a Cégkapu használata a gazdálkodó szervezeteknek, a jogszabály 2018-ra átmeneti időszakot vezetett be. A cégek jövőre is a képviselőik Ügyfélkapus tárhelyén keresztül kommunikálhatnak az adóhatósággal. ...

Tovább Szólj hozzá

ügyfélkapu cégkapu BM

2017. dec 21.

2018-tól nő az "adómentesen" fizethető napi jövedelem

írta: Mach Péter
2018-tól nő az "adómentesen" fizethető napi jövedelem

2018-ban nő az egyszerűsített foglalkoztatás keretében „adómentesen” kifizethető napi jövedelem. A mentesített keretösszeg minimálbér esetén napi 8255 forintra, garantált bérminimum esetén pedig 10.790 forintra nő.

istock_75632305_large.jpgAz egyszerűsített foglalkoztatás keretében megszerzett jövedelmeink nyomon követése és éves összegzése ugyanis nagyon fontos, mivel a magánszemélynek csak akkor nem kell jövedelmet megállapítania és személyi jövedelemadó bevallást benyújtania, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele a mentesített keretösszeget nem haladja meg.

Aki nem figyelt rá azt már idén is meglepődhetett, hiszen az adóhatóság által postán megküldött 2016 SZJA bevallástervezetek már tartalmazhatták az összeget és a ...

Tovább Szólj hozzá

adó SZJA Egyszerűsített foglalkoztatás

2017. dec 18.

Áttérjünk-e a kisvállalati adóra?

írta: Mach Péter
Áttérjünk-e a kisvállalati adóra?

Kalkulálj és dönts!

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közös kampányba kezdett novemberben, hogy a vállalkozások térjenek át a kisvállalkozói adó hatálya alá. A kisvállalati adó (kiva) választásával több tízezer cég spórolhatna legálisan a közterhein. Jövőre egy százalékponttal, 13 százalékra csökken ugyanis a kisvállalati adó mértéke – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében. A legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában is segítenek a cégeknek, a frissített kiva-kalkulátorral. Az NGM szerint minden cégnek megéri a próbaszámításokat elvégezni, hiszen a kisvállalati adó választásával  az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint 80 ...

Tovább Szólj hozzá

2017. dec 03.

Bejelentkeznél az EVA-ba? Vagy kilépnél belőle? December 20-ig megteheted.

írta: Mach Péter
Bejelentkeznél az EVA-ba? Vagy kilépnél belőle? December 20-ig megteheted.

dec20.jpgBár egyre kevesebben választják az EVA-t, még mindig érdemes ilyenkor december elején végig gondolni, hogy váltson-e adózási formát vállalkozásunk. Ha az elvégzett kalkulációk alapján úgy döntünk, hogy jövőre az egyszerűsített vállalkozó adó hatálya szeretnénk újonnan bejelentkezni, akkor fontos tudnunk: ezt december 1. és 20. között tehetjük meg és a határidő be nem tartása jogvesztő. Ha hibáztunk akkor még e zen bejelentésünket 2017. december 20-ig írásban akár vissza is vonhatjuk. A bejelentésre, illetve a visszavonásra nyitva álló határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének azonban nincs helye, vagyis nem érdemes lekésni a határidőt! Természetesen nem kell a bejelentkezését annak megújítani, aki ...

Tovább Szólj hozzá

bejelentkezés kijelentkezés egyszerűsített vállalkozói adó EVA

süti beállítások módosítása