A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője
Mitől kopaszodnak idén a konyhások?
Az éttermek, vendéglátóhelyek tulajdonosai tavaly nagyon várták a beígért ÁFA-csökkentést, ugyanis az alapanyagok (tej, hús, liszttermékek..) ÁFA-csökkentése miatti nettó áremelkedés legnagyobb vesztesei voltak. A 18%-os ÁFA kulcs tehát csupán ennek kompenzálására született, az elmúlt időszak jelentős veszteségeire gyógyírként.
Mára azonban a konyhások szemei előtt a "Szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője" képsorai villognak néhány minisztériumi vezető tányéron történő felszolgálásáról.
Öröm helyett ugyanis egyelőre csak idegeskedés jutott nekik, bár a NAV, a KSH és a Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztási és Forgalmi Adók Főosztálya már december közepén kiadott egy hosszú tájékoztatót, a vendéglátóipari szereplők mégsem nyugodtak.
A szabályozás bonyolult, nehéz megállapítani mit és mikor kell 27 és mikor 18 vagy 5 % ÁFA kulccsal értékesíteni, az adótanácsadók pedig nincsenek igazán a helyzet magaslatán és nem tudnak segíteni a konyhásoknak eligazodni. Ráadásul a központosított újraosztott pénztárgéppiac szerelői sem készültek fel a többletmunkára és képtelenek határidőre beállítani az éttermek pénztárgépeit, így számos helyen nem tudják kihasználni a kedvezményes adókulcsot.
De mi okozza valójában a problémát?
A kiadott tájékoztató hosszú és bonyolult és nem tartalmaz olyan folyamatábrát, ami segít eldönteni mi miként értékesítsünk.
Pedig fontos tudnunk, hogy vendéglátóipari szolgáltatást, vagy termékértékesítést teljesítünk-e, s ha szolgáltatást végzünk, akkor az beletartozik-e a kedvezményes adókulcsú vendéglátói szolgáltatások közé, illetve hogy az adott szolgáltatás keretei között adott étel vagy ital megfelel-e a feltételeknek, a jogszabály szerint ugyanis a kedvezményes kulcs az “étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra” vonatkozik.
Hogyan tudjuk ez megállapítani?
Mikor nem tudjuk használni a kedvezményes adókulcsot?
- Ha értékesítünk: ha nincs lehetőség a helyben fogyasztásra, vagy csak egy pult (vagy ahogy a NAV tájékoztató említi: “körbefutó deszka”) áll rendelkezésre. Ilyen egy lángosos, egy fagyis pult, büféskocsi, utcai gyroszos...
- Ha munkahelyi étkeztetést, vagy közétkeztetést végzünk.
- Ha elvitelre értékesítünk.
Mikor tudjuk használni a kedvezményes adókulcsot?
- Ha olyan melegkonyhás vendéglátóhelyet üzemeltetünk ahol pincérek szolgálják fel az ételt
- Ha önkiszolgáló éttermet üzemeltetünk, de van lehetőség a helyben fogyasztásra, azaz van asztal, szék, evőeszköz, szalvéta, mosdó, takarítás
- Ha önkiszolgáló éttermet üzemeltetünk plázában, bevásárlóközpontban ahol a fenti feltételeket közösen teljesítik.
S milyen tételek eshetnek a kedvezményes kulcs alá?
- Az étel vonatkozásában a kedvezményes kulcs alkalmazható;
- Az italok vonatkozásában azonban csak alkoholmentes, helyben készített ital esetében.
Ez mit is jelent?
A NAV tájékoztatója esetben pontosan eligazít: „A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok körébe olyan italok tartoznak, mint például a gyümölcsből, zöldségből helyben préselt vagy facsart innivaló, illetve a helyben készített alkoholmentes koktél, turmix, tea, limonádé, kávé. A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok körébe tartozik a jellemzően gyorséttermekben használt italkészítő automatából a sűrítményből szódavíz hozzáadásával kiszolgált szénsavas üdítőital is. A palackos üdítő ugyanakkor nem válik helyben készített itallá pusztán azáltal, hogy az adózó azt kitölti és a kitöltött üdítőt például citromkarikával ízesíti, díszíti.”
A fenti kérdéssor megválaszolása után már csak olyan kérdésekre kell tudnunk választ adni, hogy a felszolgálási díj milyen adókulcs alá esik (véleményem szerint 18%, mások szerint 27%), illetve ha 5%-os adókulcsú italt (például tej) vagy élelmiszert értékesítünk mi a teendő. Ezekre a kérdésekre ugyanis nem ad választ a NAV és a minisztérium közös állásfoglalása, s sajnos ahány adótanácsadó annyiféle vélemény született.
Fentiek miatt várhatóan hamarosan egy pontosabb, a felmerült kérdésekre is választ nyújtó újabb NAV állásfoglalás is születik, addig pedig a felmerült kérdésekkel mindenképpen forduljanak könyvelőjükhöz, adótanácsadójukhoz.