2018. júl 02.

Tegnaptól online figyeli számláidat a Nagy Testvér

írta: Mach Péter
Tegnaptól online figyeli számláidat a Nagy Testvér

Rendszerleállások, a NAV teljes fejre állása és megkésett szoftverfrissítések után megérkezett a régóta várt hír: az eredeti határidőt módosítva 2018.  július 31-ig teljesíthető a regisztráció és a számlázó programok bekötése.

Pontosabban, ha egy vállalkozás számlázó programja július elsejétől még nem képes az új szabályok szerinti számlaadat-szolgáltatásra, a NAV szankciómentességet garantál, ha az adatok még július végéig beérkeznek.

a8d22e8b60986f4cb9ab85afd5a4e720.pngDe miről is szól a számlázóbekötés?

  1. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról.

A kibocsátott számlák – és számlával egy tekintet alá eső okiratok – adataira vonatkozó adatszolgáltatás július elsejétől a kiállítás után, rövid időn belül, elektronikusan teljesítendő.

  • Számlázó programmal történő számlázás esetén a számlaadatokat a számlázó programból emberi beavatkozás nélkül, nyilvános interneten keresztül azonnal, a számla elkészülése után rögtön továbbítani kell a NAV-hoz.
  • Nyomtatvány, például számlatömb alkalmazásával történő számlázás – tehát kézi számlázás – esetén a számla adatait webes felületen kell rögzíteni. Az adatszolgáltatást 5 naptári napon belül kell teljesíteni.
  • Ez a határidő rövidül akkor, ha a számla 500 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított adót tartalmaz. Az 500 ezer forint vagy annál nagyobb összegű áfát tartalmazó számla adatait már a számlakibocsátás utáni napon rögzíteni kell a webes felületen.

Kiket érint?

Az adatszolgáltatási kötelezettség valamennyi belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra kiterjed, abban az esetben, ha belföldi adóalany felé legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazószámlát állít ki.

Kötelező Online adatszolgáltatás kezdő időpontja:

2018.07.01(de magát az első adatszolgáltatást legkésőbb július 31-ig kötelező teljesíteni).

Járhat büntetés, ha nem végezzük el a bekötést vagy adatszolgáltatást?

Igen, ráadásul súlyos. Számlánként 500.000 Ft büntetés is járhat.

work-2005640_1920.jpgHogyan kezdjünk bele?

Ha még nem használsz számlázó programot, érintett vagy és nem szeretnél külön adatszolgáltatással bíbelődni a kézi számlák kiállításakor, akkor válassz szoftvert, ez ügyben mindenképpen egyeztess a könyvelőddel, mert érdemes olyat választani, amelyik illeszkedik a könyvelő programhoz, annak adatot szolgáltat.

Ha már van számlázószoftvered, akkor pedig mindenképpen frissítsd!

A NAV folyamatosan frissülő weboldalán sok hasznos információt megtalálsz. Az Online Számla webes felületén nemcsak információk, hanem gyakori kérdésekre összeállított válaszok és tájékoztató videók segítik a felkészülést, lépésről lépésre bemutatva a regisztrációt és az Online Számlázó használatát. Érdemes végigolvasni, egy kattintással elérhető az alábbi oldalakon.

Ha megy enélkül is, akkor regisztrálni ezen a felületen tudsz: https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start

S természetesen megállapodhatsz a könyvelőirodáddal is, hogy ezt a feladatot is vegye át tőled.

A programod bekötésében pedig a számlázó szoftver fejlesztői tudnak segíteni, a többségük már hetek óta levelekkel bombáz, érdemes beleolvasni.

Szólj hozzá

onlineszámla