2018. jan 02.

5%-ra csökkent az éttermi ÁFA

írta: Mach Péter
5%-ra csökkent az éttermi ÁFA

146902493.jpgHa a könyvelők a megújult, de minden téren kihívásokkal küzdő, nehezen vagy egyáltalán nem működő ügyfélkapu miatt őrjöngenek és leugranak az éve eleji sokkot kipihenni a szomszédos étterembe, akár jól is járhatnak.  Bár a felesek ára nem csökkent, de a házi limonádék, kávék és főtt ételeké igen.

Emellett idén újra csökkent, 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött az internet-szolgáltatás áfája is. Néhány élelmiszer áfája is csökkent: a fogyasztási célú halak, a házi sertés vágási melléktermékeinek és a belsőségek (így például a zsírszalonna és a máj) áfakulcsa tegnaptól a 2017-ig érvényes 27 helyett már csak 5 százalék. Bővül a vakokat és gyengénlátókat segítő eszközök az 5 százalékos, kedvezményes áfakulcs alá sorolt köre is.

Az éttermi szolgáltatásoknak tavaly 18 százalékra csökkent az adókulcsa, ez most 5%-ra csökkent. Üröm az örömben, hogy bevezették a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást, erről hosszabban írok majd a következő posztomban. Most csupán az ÁFA kulcsok helyes használatára szorítkozom a pénztárgépek esedékes átállítása miatt.

Mikor is élhetünk a kedvezményes 5%-os adókulccsal?

Sorvezetőként annyit kell tudnunk, hogy pontosan úgy járhatunk el, mint tavaly a 27-ről 18-os csökkentéskor. Vagyis az adótörvényt úgy módosították, hogy e rendelkezés alapján az étkezőhelyi vendéglátást/étkeztetési szolgáltatást 2017. december 31-ig terhelő 18 százalékos adómérték 2018. január 1-jétől 5 százalékra csökken, ezzel egy időben hatályon kívül helyezték azt a pontot, amely alapján az étkezőhelyi vendéglátás 18 százalékos adómérték alá tartozott 2017. január 1-jétől.

Tavaly három cikkben is foglalkoztam a kérdéssel, most ugyanazok a feltételek az irányadók.

http://mach-domjan.blog.hu/2017/01/31/miert_olcsobb_a_mekis_szoda_az_asvanyviznel

http://mach-domjan.blog.hu/2017/01/08/valaszt_kaptak_a_kifozdesek_es_etteremtulajdonosok

http://mach-domjan.blog.hu/2017/01/05/a_szakacs_a_tolvaj_a_feleseg_es_a_szeretoje

Röviden ahhoz, hogy az adott éttermi szolgáltatás 5 százalékos adómérték alá tartozzon, a következő feltételeknek kell együttesen fennállniuk:

  • Áfa tv. szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia,
  • ennek a szolgáltatásnak a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia,
  • a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.
    A feltételek konjunktív feltételek, vagyis ha ezek közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre a kedvezményes adómérték nem alkalmazható.

A kedvezményes, 5 százalékos adómérték azokban az esetekben kell alkalmazni először, amelyekben a teljesítés időpontja 2018. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik.

Étkeztetési szolgáltatás kapcsán 2018. január 1-je előtt előleg fizetésére (jóváírására, kézhezvételére) kerül sor, úgy az előleg vonatkozásában a 2017. december 31-ig hatályos adómértéket kell figyelembe venni. Ha az előleg jóváírása, kézhezvétele 2018. január 1-jén vagy azt követően történik, már a kedvezményes, 5 százalékos adómértéket kell alkalmazni.

Szólj hozzá

étterem adó 5% ÁFA