2017. dec 26.

Bejgli helyett sallert osztott a belügyminisztérium

írta: Mach Péter
Bejgli helyett sallert osztott a belügyminisztérium

385674d4385549c31459320ca549cbfc--police-wife-police-officer.jpgKönyvelőként megélhettük a karácsonyi csodát: az adóhatóság korrekt és toleráns volt, míg a belügyminisztérium szigorú és kérlelhetetlen. A BM ugyanis bekeményített és szigorított: kizárólag az adóhatósággal történő kapcsolattartásra engedélyezi az átmeneti időszakot, minden más ügyben január elsejétől a cégkaput kell használni az erre kötelezett cégeknek.

A múlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a cégkaput csak 2019-től lesz kötelező használni a gazdálkodó szerveteknek.

Januártól még nem kötelező a Cégkapu használata a gazdálkodó szervezeteknek, a jogszabály 2018-ra átmeneti időszakot vezetett be. A cégek jövőre is a képviselőik Ügyfélkapus tárhelyén keresztül kommunikálhatnak az adóhatósággal. -tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ügyfélkapu vagy Cégkapu? A 2018 január elsejétől december 31-ig tartó átmeneti időszakban a cég választ. A NAV kizárólag az adózótól Cégkapun keresztül érkezett ügyekben küldi a válaszüzenetet a Cégkapun keresztül, minden más esetben az Ügyfélkaput használja - közölte az adóhatóság. 

cafe_culture.jpgPintér Sándor azonban másként látta és a karácsonyi vacsorához behozatta a fekete levest. A Belügyminisztérium ugyanis közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a gazdálkodó szervezeteknek 2018. január 1-jétől kötelező a cégkapu szolgáltatás használata. A vállalkozások a cégkapun keresztül lesznek online kapcsolatban a hivatalokkal, illetve a hivatalok a vállalkozásokkal.

cegkapu_logo.pngA NAV-BM adok-kapokot úgy oldották fel, hogy kiemelték: a cégkapu használatára kötelezett gazdálkodó szervezetek – ide nem értve az egyéni vállalkozókat – elektronikus ügyintézésére a jogszabály kizárólag arra vezet be átmeneti időszakot, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) kapcsolatot tartsanak. Vagyis a gazdálkodó szervezetek adóügyeikben jövőre még az eddig megszokott módon, képviselőik ügyfélkapu-tárhelyén keresztül is kapcsolatba léphetnek a NAV-val, azonban január 1-jétől minden más hivatalos ügyüket a cégkapun keresztül kell intézniük.

Öröm az ürömben, hogy regisztráció végre hiba nélkül működik és a gazdálkodó szervezetek a cegkapu.gov.hu oldalon pár perc alatt elvégezhetik. Nekem legalábbis tényleg nagyon gyorsan sikerült.

Szólj hozzá

ügyfélkapu cégkapu BM