2017. dec 01.

Nem kell a bankban szilveszterezni a katásoknak!

írta: Mach Péter
Nem kell a bankban szilveszterezni a katásoknak!

Megmenekült 200 ezer KATA-s vállalkozás havi néhány ezer forintos bankköltségtől. Tavasszal ugyanis még úgy volt, hogy nőnek a kényszervállalkozások bürokratikus terhei, pénzügyeit terhelő költségei: az alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozók is pénzforgalmi számlanyitásra lesznek kötelezettek 2018-tól. Akkor sem az adóhatóság, sem a kormány nem cáfolta a terveket, mára azonban szép csendben elengedték az ügyet.

800x-1.jpgAz Országgyűlés 2017. november 14-én elfogadta a 2018. évre vonatkozó adótörvény-változások újabb elemeit, az eredeti törvényjavaslathoz képest minimális módosításokkal. Az adózás rendjéről szóló most elfogadott elfogadott verziójában is az áll, hogy továbbra is csak áfaalanyoknak kötelező a pénzforgalmi számla nyitása:

A belföldi jogi személynek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személynek – ideértve az egyéni vállalkozót is – legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie.

Tehát az alanyi áfamentes egyéni vállalkozókra ezt nem írják elő továbbra sem, így az alanyi áfamentes KATA-s vállalkozóknak sem kell bankszámlát nyitni.

Kinek is kötelező tehát?

  • cégnek (gazdasági társaságnak) – mindegy, hogy alanyi áfamentes vagy sem
  • áfás egyéni vállalkozónak
  • áfás magánszemélynek

azaz alanyi mentes egyéni vállalkozónak jelenleg nem kötelező.

self-employed-man.jpgJelenleg mintegy kétszázezer olyan kataalany lehet, aki alanyi mentes egyéni vállalkozó – ők tehát megnyugodhatnak, megúszták a vállalkozói számla megnyitásának és fenntartásának költségét és továbbra is fogadhatják magánbankszámlájukon vállalkozói bevételeiket.

Mit jelent a pénzforgalmi bankszámla?

A pénzforgalmi bankszámla olyan bankszámla, amelyet ezzel a megjelöléssel nyit a bank, az esetek többségében magasabb költséggel jár, mint a lakossági bankszámlák fenntartása. Ha a bankszámlaszerződésben nincsen kifejezett utalás arra, hogy a bankszámlát pénzforgalmi bankszámlaként nyitották meg, akkor a bankszámlát lakossági bankszámlának kell tekinteni. A pénzforgalmi bankszámlává minősítés azért lényeges, mert a vállalkozások széles köre számára kötelező pénzforgalmi bankszámla nyitása. Nincsen azonban akadálya annak, hogy pénzforgalmi bankszámla nyitására nem kötelezett vállalkozások vagy éppen magánszemélyek nyissanak pénzforgalmi bankszámlát.

A pénzforgalmi bankszámla jelentősége, hogy a vállalkozók – egészen szűk körű kivételtől eltekintve (alanyi áfamentes nem jogi személyek) – a pénzforgalmi bankszámlájukat kötelesek használni a vállalkozással kapcsolatos pénzügyi tranzakciókhoz, tehát mind az őket terhelő fizetési kötelezettségek teljesítéséhez, mind pedig az őket megillető fizetések “fogadásához”, egészében véve a pénzüket pénzforgalmi számlán kötelesek tartani.

A novemberi adócsomag is tartalmazott azonban néhány a katásokat érintő változást:

  • január 1-től már az ügyvédi irodák is választhatják a KATA szerinti adózást. A most elfogadott törvényi szöveg alapján az ügyvédi irodák a KATA alanyiság választását 2017. december 1-jétől kezdődően bejelenthetik, így 2018-ban – választásuk szerint – a teljes adóévben tudnak a KATA szabályok szerint adózni.
  • Emelkedik a főállású kisadózók ellátási alapja. január 1-jétől csökken a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke a jelenlegi 22 százalékról 19,5 százalékra. E csökkentéssel összefüggésben emelkedik a főállású kisadózók ellátási alapja a jelenlegi 90.000 forintról 94.400 forintra. Abban az esetben, ha a főállású kisadózó után nem az 50.000 forint tételes adó, hanem a magasabb összegű, vagyis a 75.000 forint tételes adó kerül megfizetésre, akkor az ellátások számításának alapja a jelenlegi 150.000 forintról 158.400 forintra emelkedik.
  • Január 1-jétől nem minősül főállású kisadózónak, aki a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, vagy az előzőekben nem említett államokban folytat ez előbbieknek megfelelő tanulmányokat. A módosítás alapján, 2018. január 1-jétől az említett tanulmányokat folytató kisadózónak az alacsonyabb összegű, havi 25 ezer forintos tételes adót kell majd csupán fizetnie.
Szólj hozzá

bankszámla adótörvény KATA katás adótörvény2018