2017. máj 07.

Benyújtották a 2018-as adócsomagot

írta: Mach Péter
Benyújtották a 2018-as adócsomagot

A Parlamentnek kedden nyújtotta be a kormány a tavaszi 2018-as adócsomagot. Mostani rövid cikkemben elsősorban a magánszemélyeket, bérből és fizetésből élőket, családokat és kisvállalkozókat érintő változásokból csemegéztem.

leo-tossing-money.gifVálasztási év következik, így nem meglepően számos kedvezményt, könnyítést tartalmaz. Ennek ellenére az új adócsomeg a bérből és fizetésből élők számára keveset nyújt, bár a kétgyermekes családok adókedvezménye és a lakhatási támogatás adómentes mértékének jelentős emelkedése sokakat érinthet, a sokak által remélt általános adó- és járulékcsökkenés elmarad, így távolodni látszik az Orbán Viktor miniszterelnök által beígért egyszámjegyű SZJA bevezetése is.

Nőnek a kényszervállalkozások bürokratikus terhei, pénzügyeit terhelő költségei: az alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozók is pénzforgalmi számlanyitásra lesznek kötelezettek a módosítással. Az utóbbi hónapokban nagyjából harmincezer vállalkozás lett katás, a kisadózók létszáma ezzel megközelítette a 210 ezret. Ennyi gazdasági szereplő jelentkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, hogy ezentúl a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) alapján fizethessen adót - közölte a Magyar Idők. A lapnak Tállai András, a hivatal vezetője elmondta, mindez azt bizonyítja, hogy a kisebb és egyszerűbb közterhet hajlandók leróni a gazdasági szereplők. Így most könnyebbnek tűnt a kormány számára ezt a havi több ezer forintos többletköltséget az adójogszabályok közé csempészni.

Cserébe 2018. január 1-jétől azok a kisadózók, akik nappali tagozatos hallgatóként folytatják kisadózóként a tevékenységüket, nem lennének főállású kisadózók, így havi 25 000 forint tételes adót kellene csak fizetniük, a jelenlegi havi 50 000 forint helyett.

Idén is folytatódik azonban ingatlantulajdonosok kiemelt támogatása, részükre a javaslatcsomag számos könnyítést tartalmaz. Varga Mihály pénzügyminiszter pedig a legfontosabb módosításnak azt tartja, hogy jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a halhús áfája, illetve tovább csökken (szintén 5%-ra) az éttermi szolgáltatások és az internetszolgáltatások áfája.

pay-no-taxes-gif.gifA törvényjavaslat jelentős könnyítést hoz például a hosszú és rövidtávú lakáskiadásban. Amennyiben a Parlament megszavazza, a bérbeadók jövőre rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel, jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak. 2018-tól ugyanis - a jelenlegi egy ingatlan helyett - már három lakásig vagy üdülőig választható a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, az ún. tételes átalányadó. A fizetendő adó szobánként mindössze évi 38 400 forint.

Az idei szabályokról ide kattintva olvashat bővebben.

A hosszú távon ingatlan bérbeadók is jobban járnak jövőre, ugyanis már senkinek nem kellene ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14%-os egészségügyi hozzájárulást fizetni. Így az ingatlan kiadásból származó jövedelem után csak a 15%-os szja-t kell megfizetnie minden érintettnek – olvasható a közleményben.

Az idei szabályokról ide kattintva olvashat bővebben.

Új jogcímekkel egészül ki a törvény adómentes bevételeket felsoroló melléklete:

  • A javaslat módosítja a munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás adózási szabályait. A támogatás adómentességének mértéke jelentősen emelkedik, jelenleg támogatás – havonta, a minimálbér százalékában – a foglakoztatás első 24 hónapjában 40 százalék, a következő 24 hónapban 25 százalék, majd újabb 12 hónapban 15 százalék. Az említett mértékek a 2018-tól folyósított támogatások esetében – rendre – 60, 40, illetve 20 százalékra emelkednek. Fontos változás, hogy a módosítás hatálybalépését követően az adómentesség határozott idejű munkaszerződés esetén is alkalmazható.
  • Kedvezőbbé válik az úgynevezett praxisjog átruházásából származó jövedelem adózása is, adómentessé válik ugyanis az eredeti jogosult magánszemély által átruházott praxisjogból származó bevétel is.
  • A közadakozásból vagy munkáltatótól segélyként, támogatásként kapott összeg adómentesnek minősül tűzkár és a baleset esetén is.
  • S feloldotta a stadion kontra kórházak konfliktust is a kormány: egyaránt adómentes lesz az egészségügyi ápolók szakképzésben való részvételét ösztönző motivációs ösztöndíj, az ápoló tanulók pályaválasztást támogató ösztöndíja, és sportakadémiák tanulói részére szállást, étkezést és felügyeletet biztosító magánszemélyeknek ezen tevékenység ellenértékeként a sportakadémia által fizetett díj is.
  • Adómentes bevétel lesz ezentúl az „Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak” ösztöndíjprogram keretében folyósított ösztöndíj is.

Az adózók szempontjából kedvező irányban változik néhány költség-elszámolási szabály: kiegészül a saját tulajdonú járművek fogalmát meghatározó szabály, változik a jármű tulajdonjogának igazolási módja. A Javaslat kiterjeszti a belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló napi 3000 forintos költségtérítésének adómentes elszámolási lehetőségét a saját számlás áruszállítást végző gépkocsivezetőkre és árukísérőkre is, sőt a külföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló 60 eurós költségtérítésének adómentes elszámolási lehetőségét szintén.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege pedig 2018. január 1-jétől havi 7110 forintról (napi összege 237 forintról) 7320 forintra (napi összege 244 forintra) nőhet.

Persze sok minden változhat a nemzetiségi napirendi pontként benyújtott javaslatcsomag tárgyalásakor, de a várható irányokról már most leszűrhetőek a legfontosabb tapasztalatok.

Szólj hozzá

ingatlan 2018 adótörvények SZJA kisadózó KATA adó 2018