2017. ápr 01.

Hurrá, itt az ADÓtraffipax!

írta: Mach Péter
Hurrá, itt az ADÓtraffipax!

A waze használata után érdemes lesz a vállalkozóknak egy újabb szolgáltatást is heti rutinná tenni, a NAV márciustól ugyanis ADÓtraffipax oldalán előre jelzi, hogy hol fog operatív ellenőrzést végezni.

how-to-survive-a-tax-audit.jpg
Az adóhivatal honlapján úgynevezett adótraffipax jelzi ezentúl, hol kell számítani célirányos ellenőrzésekre, megyéről megyére és a fővárosi régiókban is követhető lesz, hogy hol jelennek meg biztosan az ellenőrök
– jelentette be március elején a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, Tállai András.

Egyelőre várakozó állásponton vagyok, higgyek-e a NAV-nak: valóban az előjelzések szerinti ellenőrzéseket végzi-e el az adott héten.

nav-e1475236011614.jpg
Első blikkre látszatintézkedésnek tűnik
, amely csupán erősíteni próbálja a NAV vállalkozásbarát képét. Olyannak, mint a traffipax előrejelzések, mindenki figyeli, óvatosabban vezet az adott szakaszokon a rendőrség pedig ugyanúgy mint eddig is rosszul kihelyezett, fák takarásában elhelyezkedő ideiglenesen kihelyezett KRESZ-táblák betartása és alultervezett, értelmetlenül kialakított kereszteződések mentén büntetnek halomra. Erősen kérdéses tehát, hogy valóban alkalmas lehet-e arra, hogy az önkéntes jogkövető magatartást erősítse.

Az első hetek tapasztalati tehát nem mérvadóak, a következő hónapok majd megmutatják, hogy valóban érdemes-e, és lehet-e hinni az ADÓtraffipax előrejelzésének.

20151028traffipax-m5-autopalya35.jpgDe mi is az az ADÓtraffipax?

Az NAV a honlapján közzéteszi azokat az iparágakat és régiókat, ahol az elkövetkezendő pár hétben operatív ellenőrzést végez majd. Az ADÓtraffipaxot a NAV honlapján, a főlapon, a naptár alatti részen találhatjuk meg. Az ADÓtraffipax elsősorban a nyugtaadási kötelezettség teljesítését vizsgáló operatív NAV ellenőrzéseket jelzi előre, de megtalálható alkalmazottak bejelentését, vagy telephelyek bejelentését ellenőrző vizsgálatok előrejelzése is.

screenshot_2017-04-01_10_10_23.pngFontos azonban, hogy az ADÓtraffipax nem kizárólagos lista, így gyakorlatilag bármely más területen is lehetnek operatív ellenőrzések. Ahogy Tállai András fogalmazott: - „ Az adótraffipax viszont nem zárja ki azt, hogy a megjelölt helyszíneken kívül is ellenőrizzenek a NAV munkatársai.” Továbbá nem is rendelkezik kötelező jogi erővel, így elképzelhető az is, hogy az ADÓtraffipax által jelzett egyes területeken egyetlen operatív ellenőrzés sem történik majd.

Ennek ellenére érdemes lehet a hétfő reggeli kávézás közben erre is rászánni másfél percet hátha olyan területet is érint majd a következő operatív ellenőrzési hullám, ami minket, vagy partnereinket is érinti.adotarffi-e1488914620552.jpg

Mi is várható tehát az adótraffipax szerint a jövő héten?

Észak-Budapesten például a parfümök termékkörében bizonylatolási kötelezettség teljesítésére és az áruk eredetére vonatkozóan ígér kiemelt ellenőrzéseket. Április 3-tól 6-ig pedig fokozottan ellenőrzik a testedzési szolgáltatást nyújtók körében a bizonylat kiállítására vonatkozó előírások teljesítését.

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának operatív adóellenőrei pedig kiemelten ellenőrzik a húsvéti ünnepeket megelőzően a hús,- hentes áru; tojás; valamint az édesség értékesítéssel foglalkozó vállalkozásokat. A vizsgálatok a bizonylatadási kötelezettség teljesítésére, a foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentési kötelezettség ellenőrzésére, az online pénztárgépek használatára, valamint az áruk eredetének vizsgálatára irányulnak.

De itt megnézhető a többi igazgatóság előrejelzése is: ADÓtraffipax.

Szólj hozzá

adó adótraffipax