2017. már 18.

És tényleg működik!

írta: Mach Péter
És tényleg működik!

2017 a NAV éve lesz! Eljött március idusa ugyanis és megtörtént a csoda. Bár nem fér el egy söralátéten most sem a bevallás, és nem kicsit ijesztő - hogy a kormány elmúlt kétéves Mekk mesteres tevékenysége után - pont a jövedelmeinkre lát rá ilyen pontosan, de tényleg sikerült határidőre bevezetniük az e-SZJA rendszert!

Ha a magyar kormány rosszul is teljesít, legalább az adóhatóságunkra büszkék lehetünk. Tállai András adóparadicsom- és offshore-ügyi államtitkár és csapata betartotta, amit ígért:

  • 2017-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészíti mindenkinek a 2016. évi személyi jövedelemadó-bevallási tervezetét. Az adóbevallási tervezetet az ügyfélkapuval rendelkezők egy erre a célra kialakított online felületen tudják megtekinteni március 15-től. Sőt a tervezetet ugyanezen a felületen lehet kiegészíteni, illetve elfogadni. Akinek van ügyfélkapuja, annak a NAV ki sem küldi postán az adóbevallási tervezetet.

Pedig az előzmények nem sok jóval kecsegtettek, a Magyar Államkincstár sem a jövedelmeket sem az igazolásokat nem tudta év elején határidőre kiadni. A NAV info-forradalma is akadozott: aki nem rendelkezett ügyfélkapuval és SZJA-bevallás tervezetet igényelt, bár azt négyféleképpen is megtehette minden esetben csak postai úton kérhette annak megküldését.

Mégis rácáfoltak a hitetlenkedőkre: az ügyfélkapuval rendelkezők valóban néhány klikkelés után hozzájutnak a bevallás-tervezethez, s láss csodát: amit eddig a különböző munkáltatóktól és adókedvezményeket igazolóktól (általában késve és hibásan) érkezett papirosokból kellett összefésülni most egy helyen megtalálható.

20160128204324-small-business-owner-tax-deductions-breaks-accountant-accounting-forms-receipts-irs-taxpayer.jpegAmit eddig nekem kellett tudnom: hány helyről kaptam adóköteles jövedelmet, kitől várok még igazolást, mi történt a családi adókedvezménnyel, nos ezt ők már tényleg tudják és meg is mutatják nekünk. Az önkéntes pénztárak igazolásait is tartalmazza a tervezet, így a pénztárakba történő egyéni befizetés után visszajáró 20%-ot is.

Ha teljesen rendben van, akkor elfogadhatom és élesíthetem a bevallást, ha hibás akkor javíthatom, vagy akár pótolhatom a hiányzó részeket. Sőt, ha hibátlan semmit nem kell tennem, május 22-én magától elkészül (a NAV elfogadottnak tekinti). :-)

  • Ágyő reménytelen várakozás a Magyar Államkincstár vagy az OEP (ma már Kormányhivatal) hatalmas csúszásokkal érkező igazolásaira!
  • Ágyő időszakosan foglalkoztatók, volt munkáltatók utólagos, önrevíziós levelei miatti idegeskedés!
  • Ágyő költözködések és mindent elnyelő fiókok miatti álmatlan éjszakák, másolatkérések!

A tervezet elérhető a magyarorszag.hu-n, az adóhatóság honlapján, vagy a lenti képre kattintva :-)

screenshot_2017-03-16_11_40_43.png

Rákattintva a részletekért egy könnyen kezelhető és érthető felületre érkezünk, itt elkalandozhatunk és további információkat szerezhetünk a rendszerről, vagy bátran az e-szja bevallástervezet jóváhagyásra is ugorhatunk egyből (szerintem nem kell megijedni, s egyből tegyük ezt!).

screenshot_2017-03-16_11_41_40.png

Ha bátrak voltunk, akkor jelentkezzünk be az ügyfélkapun is!

screenshot_2017-03-16_11_41_57.pngMajd a felületen kiválasztva a tervezetet átnézhetjük, javíthatjuk, módosíthatjuk, kinyomtathatjuk és el is fogadhatjuk.

FONTOS!!! Az adóhatóság nem tesz semmi egyebet, mint a munkáltatóktól érkező bevallásokat és az adókedvezmény-igazolásokat összegzi, ha valaki a munkáltatójának rosszul vagy hiányosan nyilatkozott, nem volt egész évben folyamatos jogviszonya, rosszul kalkulálta a házastársak közötti megosztást, esetleg valamelyik munkáltató számolta el rosszul a kedvezményeket azt nekünk kell javítani, pótolni. Szerencsére ez ma már pár perc alatt megoldható.

screenshot_2017-03-16_11_42_41.png

Az oldalon kitölthető a nyilatkozat az 1+1%-ról is, a felület az egyházak 1%-a esetén kiválaszthatóvá teszi az adott egyházat míg a civil 1% esetén is elvezet egy adatbázisig.

Ezt érdemes legkésőbb a bevallással egy időben feladni, nehogy elfeledkezzünk róla! A mostani változás fő vesztesei ugyanis pont azok a civil szervezetek lehetnek, akik nem készültek fel a változásra és nem mozgósították a tagjaikat az 1%-os gyűjtéshez. Idén ugyanis már nem elég néhány TV vagy újsághirdetés ennél hatékonyabb módszereket kell választaniuk arra, hogy a bevallást be sem nyújtók az 1%-os nyilatkozatokat postára adják vagy az ügyfélkapun benyújtsák.

És kész is! :-)

screenshot_2017-03-17_12_53_23.png

Szólj hozzá

bevallás szja személyi jövedelemadó NAV bevallás-tervezet