2017. feb 06.

Kitört az info-forradalom a NAV-nál

írta: Mach Péter
Kitört az info-forradalom a NAV-nál

Feltört mint a gejzír az adóhatóság és megismerkedett a elektronikus levelezőrendszerek előnyeivel. Hamarosan e-mailben is kommunikálhatunk velük és intézhetjük ügyes bajos dolgainkat. Na jó, nem kell megijedni, csak vicceltem, ott azért még nem tartunk, ezentúl is csak faxon vagy postai úton fogadják kérelmeinket, leveleinket.

De legalább próbálkoznak, ismerkednek 2017-ben a XX. század vívmányaival.

hqdefault.jpg2017-ben ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészíti mindenkinek a 2016. évi személyi jövedelemadó-bevallási tervezetét. Az adóbevallási tervezetet az ügyfélkapuval rendelkezők egy erre a célra kialakított online felületen tudják megtekinteni március 15-től. Sőt a tervezetet ugyanezen a felületen lehet kiegészíteni, illetve elfogadni. Akinek van ügyfélkapuja, annak a NAV ki sem küldi postán az adóbevallási tervezetet.

Ráadásul akinek nincs ügyfélkapuja, de van érvényes e-mail címe, a NAV honlapján, erre a linkre kattintva kérheti, hogy juttassák el neki a tervezetet.

screenshot_2017-02-06_18_42_43.pngCsak egy e-mail címet, az adóazonosítót, és a születési dátumodat kell megadni és hogy nem vagy robot.

De ugye azért nem ugrálnak összevissza, s nem fejlesztenek nyakra-főre, természetesen csak a papíralapú tervezet postázását kérhetjük a NAV nyilvántartásában szereplő címre.

A NAV a megadott e-mail címre csupán tájékoztatást küld a bevallási tervezetre vonatkozó kérelemmel kapcsolatban.

Persze az is kérheti a bevallási tervezet postázását, akinek se ügyfélkapu regisztrációja, se e-mail címe nincs:

  • SMS-ben a 06-70-717-7878 telefonszámon az SZJA rövidítés után az adóazonosító jel és a születési dátum megadásával (SZJA szóköz adóazonosító jel szóköz ééééhhnn), például: SZJA 8901234567 19600315
  • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papíralapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon,
  • kötetlen formájú levélben,
  • a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül,
  • személyesen a NAV ügyfélszolgálatain.
  • teoria-de-la-informacion-3.png
Szólj hozzá

adóbevallás NAV SZJA bevallás-tervezet