2017. feb 03.

KATA bevallási határidő - 2017

írta: Mach Péter
KATA bevallási határidő - 2017

nagy vissz 1.jpgKözeleg az első KATA-s határidő: bár az SZJA bevallás májusi határideje esetükben még távolinak tűnik, három hét múlva kell benyújtani bevallásukat éves bevételükről.

2017. február 27-ig kell benyújtaniuk ugyanis az adóhatóságnak a 2016. évi adatszolgáltatásukat. A köznyelvben éves bevallásnak hívjuk, de a beküldendő 16KATA nyomtatvány tulajdonképpen egy nyilatkozat a 2016. évi összes bevételről és a 40%-os adóról (6 M fölött), valamint egy adatszolgáltatás.

A bevallást a 16KATA nyomtatványon kell benyújtani, s akkor is meg kell tenni, ha a 6 MFt értékhatár bevételt nem érte el a vállalkozás.

Sőt a nyomtatvány Nyilatkozat részét nullás adattartalommal is be kell nyújtania, akkor is ha 2016-ban nem keletkezett bevétele! A nyomtatvány benyújtható papír alapon és elektronikusan is.

A KATA-s vállalkozónak adatszolgáltatási kötelezettsége is van, a bevételt juttató bármely más személy nevéről és címéről, valamint a naptári évben megszerzett, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegről, amennyiben az ezen személytől megszerzett bevétel a naptári évben meghaladja az 1 millió forintot. Nem vonatkozik ez a szabály arra az esetre, ha a bevétel magánszemélytől származik.

Fontos, hogy a tételes adót fizető kisadózó egyéni vállalkozók és a kisadózó vállalkozások kisadózóként bejelentett tagjainak KATA-s jövedelme nem SZJA köteles, így 1%-os rendelkező nyilatkozatot sem tehetnek az adójukról, - csak ha van egyéb SZJA köteles jövedelmük is – így nem ehhez a bevalláshoz kell azt csatolni.

Nyilatkozat és adatszolgáltatás megszerzett bevételről, bevallás százalékos mértékű adóról kisadózó vállalkozás részére 2016. évre

Mikor is kell a 40%-os adót is megfizetni?

  • Abban az esetben, ha a kisadózó vállalkozás a naptári év minden hónapjára köteles a tételes adót megfizetni, akkor a vállalkozás bevételének naptári évben elért összegéből a 6 millió forintot meghaladó része után 40 százalék adót kell fizetnie.
  • Abban az esetben, ha a kisadózó vállalkozás nem köteles a naptári év minden hónapjára a tételes adót megfizetni, akkor a 40 százalék adót a kisadózó vállalkozásnak a bevételének azon része után kell megfizetnie, amely meghaladja az adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és havi 500 ezer forint szorzatát.

A fenti 40 százalékos mértékű adó megfizetése nem mentesíti a kisadózó vállalkozást a tételes adó megfizetése alól.

A kisadózó vállalkozás százalékos mértékű adóját a

10032000-01076349

számú állami adó- és vámhatósági „NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla számlára” kell megfizetni.

A bevallás a fő lapból és öt segédlapból áll:

  • 16KATA Főlap - Nyilatkozat
  • 16KATA-01 Bevallás a kisadózó vállalkozás százalékos mértékű adójáról
  • 16KATA-02 Adatszolgáltatás más adóalanytól a naptári évben megszerzett 1 millió forintot
  • meghaladó bevételről
  • 16KATA-03 Bevallás társasági adó- és késedelmi pótlék kötelezettségről (csak külön bevallásként nyújtható be)
  • 16KATA-04 Kisadózó vállalkozó/vállalkozás százalékos mértékű adójának és társasági adójának önellennőrzése
  • 16KATA-05 Nyilatkozat arról, hogy az önellenőrzés indoka alaptörvény-ellenes vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusába ütköző jogszabály

Az adóhatóság honlapjáról letölthető kitöltési útmutató alapján bárki ki tudja tölteni a bevallást, ha azonban mégis elakad, akkor érdemes könyvelőhöz vagy adótanácsadóhoz fordulni segítségért. 

A 2017. évi változásokról pedig itt olvashat.

Szólj hozzá

határidő bevallás 40% KATA