2017. jan 31.

Miért olcsóbb a mekis szóda az ásványvíznél?

írta: Mach Péter
Miért olcsóbb a mekis szóda az ásványvíznél?

Szomorkás, esős reggelek és -7 fok esetén kifejezetten üdítő a NAV honlapjára látogatni, folytatódik ugyanis a szürreális és néha tragikomikus, vendéglátós ÁFA saga.

angry_chef_by_ryanneal.pngKedvezményesen adózik a mekis kóla, sőt ők még a szódát is olcsóbban adhatják, többet fizet viszont a vendég ha előre tudja, hogy a csak a levest eszi meg az étteremben és a másodikat becsomagoltatja, a narancs-vodka pedig immár az adórendőrség szerint is tartalmaz alkoholt. Az adóhatóság újabb, burleszkbe illő jogszabály-értelmezéseket tett közzé ugyanis a honlapján a kedvezményes, 18 %-os ÁFA használatáról, immár a másodikat. (Az elsőről itt olvashat.)

Már a jogszabály kihirdetésekor látszott, hogy a változás fő vesztesei az alacsony haszonkulccsal dolgozó, a kispénzűeket kiszolgáló kis és középvállalkozások lesznek, míg az eddig is magas haszonkulcsú, drága éttermek, plázák lesznek a nyertesei. A konyhások szemei előtt a "Szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője" képsorai villognak néhány minisztériumi vezető tányéron történő felszolgálásáról, írtam akkor. Most az adóhatóság, az értelmezései során ezt erősíti csupán meg.

Az adóhatóság ismét bevédte a bevásárlóközpontok, plázák önkiszolgáló éttermeit, a McDonald's-eket és egyéb gyors étkezdéket:

crap-food.jpeg1) Nekik ugyanis nem kell a tányérokat, tálcákat összeszedni, s nem szükséges a megfelelő környezetet sem biztosítani, ha maga a bevásárló központ biztosít asztalt és ülőeszközt az adott épületben.

Az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során alkalmazható kedvezményes adómérték tárgyában a szolgáltatásnyújtásnak történő minősítéshez nem feltétlenül szükséges, hogy az ételt, italt felszolgálják, tehát az önkiszolgáló étkezőhelyeken is megvalósulhat szolgáltatásnyújtás. Így abban az esetben, ha az étel, illetve a helyben készített alkoholmentes ital helyben fogyasztásra történő értékesítése úgy valósul meg, hogy a helyben fogyasztáshoz megfelelő környezet, eszközök (pl. asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta, stb.) biztosított, önmagában az a körülmény, hogy a tányérokat, tálcákat nem szedik össze (mert az a vendégek feladata), még nem eredményezi azt, hogy a kérdésben szereplő ügylet termékértékesítésnek minősül.

2) A jellemzően gyorséttermekben használt italkészítő automatából a sűrítményből szódavíz hozzáadásával kiszolgált szénsavas üdítőital is kedvezményesen adózik, de még a szódájuk is.

A vízhez az adott vendéglátóhelyen szénsav hozzáadásával készített szódavíz helyben készített italnak minősül, így az egyéb feltételek fennállása esetén (ha egyébként az SZJ 55.30.1 alá tartozó szolgáltatásnyújtás történik), az ügyletre a kedvezményes 18 %-os áfa kulcs vonatkozik.

86e661c88b89bf8cd769a88ff468b2b6.jpgCserébe a kifőzdék, kisebb elvitelre is szakosodott éttermek pedig újabb szigorításokat is kaptak, néhány számukra is kedvező pontosítás mellett.

1) Bonyolította és szigorította az előző értelmezését az adóhatóság arra az esetre ha a vendég már előre jelzi, hogy a levest helyben kívánja elfogyasztani, míg a második fogást elvitelre kéri.

A kérdésből következően a vevő már a rendeléskor jelzi, hogy a menü egy részét helyben fogyasztja, a második fogást pedig elvitelre kéri, így – tekintettel arra, hogy a helyben fogyasztással, mint szolgáltatással együtt az elvitelre történő értékesítéssel egy termékértékesítés is megvalósul – az ügyletet meg kell bontani. Az étkeztetési szolgáltatásokra vonatkozó kedvezményes adómérték [feltéve, hogy a kedvezményes kulcs alkalmazására vonatkozó egyéb feltételek (pl. megfelelő SZJ szám) is teljesülnek] kizárólag a szolgáltatásra alkalmazható, míg az elvitelre értékesített étel az adott termékre vonatkozó adómértékkel adózik. 

2) A Vodka-narancs legyen vodka-narancs!

Az adóhatóság szerint is alkoholtartalmú ital a vodka-naracs így nem tartozik a a kedvezményes 18%-os adómérték alá. Ez egyrészt komoly előrelépésnek tekinthető a pancsolt likőrök és gép rozéfröccök világában, másrészt teljesen érthetetlen miért szentelt erre külön bekezdést a hatóság, s azt sem tudhatjuk mit jelent ez a pálinkafőzőknek.

Az alkalmazandó általános forgalmi adó mértékének meghatározásánál fontos szempont, hogy a vendég rendelése mire irányul. Ha a vendég „helyben készített” narancslét rendelt, akkor az – a szolgáltatásnyújtásra vonatkozó egyéb feltételek fennállása esetén –a kedvezményes 18%-os adómérték alá tartozik. A vendég által rendelt vodka a 27 %-os adómérték alá tartozik. Amennyiben pedig a vendég vodka-narancsot rendelt, akkor ez az ital, tekintettel arra, hogy az alkoholtartalmú italok még helyben készítés esetén sem tartozhatnak a kedvezményes adómérték alá, szintén 27%-os adókulccsal adózik. Az, hogy a szolgáltatatásról a számlát nem személyenként, hanem egyben kérik kiállítani, a szolgáltatás adómértékét nem befolyásolja. 

3) Nem minősül attól munkahelyi étkeztetésnek az étkeztetési szolgáltatás attól, hogy a vendég SZÉP kártyával fizet.

Egy adott étkezőhelyi szolgáltatásnyújtás önmagában attól, hogy az ellenérték megtérítése SZÉP kártyával, szociális kártyával, étkezési utalvánnyal, vagy más ezekhez hasonló pénzhelyettesítő eszközzel történik, nem minősül munkahelyi étkeztetésnek.

4) Az étteremben a melegkonyhás étel mellett felszolgált, egyébként az étlapon önálló árral szereplő savanyúságra, illetve süteményre is lehet alkalmazni a kedvezményes adókulcsot.

A felszolgált savanyúságot, süteményt általában nem az étterem készíti, hanem egy másik adóalanytól készen vásárolja. Olyan esetben, ha a főzőkonyhát üzemeltető vendéglátó egység nem mindent maga állít elő, hanem – hangsúlyozottan – kiegészítő jelleggel pl. süteményt, savanyúságot készen szerez be mástól, és ezeket is felszolgálja a saját maga által készített ételek mellett a vendégei részére, akkor ezek a kiegészítő ételek az étkezőhelyi szolgáltatás részévé válnak, azok elkülönített kezelésére nincs szükség. Tehát amennyiben a szolgáltatás az SZJ 55.30.1 alá tartozik, úgy arra a kedvezményes adómérték alkalmazandó.

Amíg pedig egy újabb, az azóta felmerült problémákra is választ nyújtó NAV állásfoglalás születik, kérdéseikkel mindenképpen forduljanak könyvelőjükhöz, adótanácsadójukhoz.

Szólj hozzá

konyha vendéglátás étkeztetés NAV ÁFA kedvezményes ÁFA