2013. jún 15.

Kitolják a pénztárgépcserék határidejét nyár végére és vissza nem térítendő támogatás is igényelhető rá

írta: Mach Péter
Kitolják a pénztárgépcserék határidejét nyár végére és vissza nem térítendő támogatás is igényelhető rá

pénztárgép.pngKitolják a pénztárgépcserék határidejét nyár végére és vissza nem térítendő támogatás is igényelhető rá.

Két fontos változást jelentettek be héten a pénztárgépcserék ügyében: 

1)      Legfeljebb öt pénztárgép beszerzéséhez, illetve cseréjéhez pénztárgépenként 50 ezer forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek 2013. december 15-ig az üzemeltetők.

A költségvetés vissza nem térítendő támogatást nyújt online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrző egységgel rendelkező pénztárgép 2013. évi beszerzéséhez. A támogatást a pénztárgép használatára kötelezett, illetve nem kötelezett, de azt alkalmazó adóalany a tulajdonában álló, általa üzemeltetett, 2013. március 20. előtt engedélyezett pénztárgép cseréje esetén, valamint a kötelezettként korábban felmentéssel rendelkező adóalany a pénztárgép beszerzése esetén igényelheti. A támogatást a NAV-tól az e célra rendszeresített adatlapon kell igényelni; a kérelmet az elektronikus bevallás benyújtására kötelezetteknek elektronikusan kell beadniuk, egyéb esetben papír alapon is benyújtható.

A NAV 5, illetve 8 napon belül dönt a kérelemről, s megküldi az üzemeltetőnek (pénztárgépenként) a támogatás igénylésére jogosító egyedi kódot, mely egyben a pénztárgép üzembe helyezési kódja is.

Az üzemeltetőnek a támogatás igénylésére jogosító egyedi kódot a pénztárgép beszerzésekor – legkésőbb 2013. december 31-ig – kell átadnia az eladónak, aki ennek ellenében a támogatás összegével csökkentett áron értékesíti részére az online pénztárgépet. A támogatás kiutalása az eladó részére történik.

2)      A július elsejei határidőt kitolják nyár végére.

pénztár 2.jpgA kamarák folyamatosan ingyenes tréningeket, fórumokat tartanak a témában, érdemes megkeresni a legközelebbi helyszínt és elmenni rá.

Addig is nagyon fontos, hogy lehetőleg minél hamarabb regisztráljunk az adóhatóság rendszerében, kitöltve az adatlapot és küldjük el a kódot az általunk választott pénztárgép-kereskedőnek, ugyanis a cégek már most tudnak segíteni abban, hogy az elsők között kaphassuk meg online pénztárgépünket.

Az egyedi kód kérésével párhuzamosan a támogatást is érdemes kérvényezni, ebben az esetben ugyanis 5-8 napon belül nem csak a szükséges kód érkezik meg, hanem a válasz is hogy jár-e támogatás.

Ha igen, akkor már ennek birtokában lehet kiválasztani a legkedvezőbb pénztárgépet, a megrendeléskor ugyanis már csak a támogatással csökkentett összeget kell majd kifizetni. A támogatást a kereskedő igényli majd vissza az államtól.

Válasszon olyan kereskedőt és szervizt, aki kiszállítja és beüzemeli önnek az új online pénztárgépét!

Szólj hozzá

támogatás pénztárgép pénztárgépcsere