2012. dec 12.

Finisben a 2013-as minimálbér-megállapodás, de csúszhatnak a társaságok bérmegállapodásai

írta: Mach Péter
Finisben a 2013-as minimálbér-megállapodás, de csúszhatnak a társaságok bérmegállapodásai

A minimálbér az idei 93 000 forintról 98 000 forintra, a "szakmunkás minimálbér" 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik 2013-ban - állapodtak meg a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keddi ülésén a munkaadók és a szakszervezetek.

A kormánynak a minimálbér kihirdetése előtt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanáccsal is konzultálnia kell; ez ígéret szerint az Ünnepek előtt lezajlik.

A kormány ígérete szerint a nehéz helyzetben lévő ágazatokban 2013 első félévében átvállalja a minimálbér- és a szakmunkás minimálbér-emelés által okozott többlet bérköltséget, és az arra eső járulékköltséget is.

minimálbér.jpgAz élelmiszergyártásban, a textil-, a ruha- és a bőriparban, a fafeldolgozásban, a bútorgyártásban, valamint az épületek építése és a speciális szaképítés ágazatban, emellett a szálláshely szolgáltatásban, a vendéglátásban, és a kiskereskedelemben segítené a kormány a béremelést.

Kiemelte: ezekben az ágazatokban mintegy 256 ezer munkavállaló - minimálbéren és szakmunkás minimálbéren foglalkoztatottak egyaránt - bérét érintheti ez az intézkedés.

Az idén júliusban hatályba lépett új Munka törvénykönyve szerint a minimálbér és a garantált bérminimum összegét és hatályát a kormány állapítja meg, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanáccsal folytatott konzultációt követően ezért csúszik idén az eddig megszokottnál is jobban.

Mivel egyrészt jövőre nem lesz elvárt béremelés, de a 2013-as bérkompenzáció összegéről és kiszámítási módjáról sincs senkinek információja, csupán annyi hogy várhatóan csak 130.000 Ft feletti jövedelemnél igényelhető és a munkahelyvédelmi akcióterv nem vonható majd össze, ezért a jövő évi bérköltségek még nem tervezhetőek.

A kormány elképzelése szerint a munkáltatói terhek csökkentése érdekében a bérkompenzációs adókedvezmény további feltételek nélkül, de csökkentett mértékben vehető igénybe. Míg a 2012-es béremelés 5 százalék feletti részét kompenzálta az állam ebből az alapból, 2013-ra vonatkozóan a 10 százalék feletti költségeket kompenzálja majd.

Magyarul: várhatóan az Ünnepek előtt komolyabb bérköltség kalkulációkat idén nem végezhetnek a munkáltatók.

Ennek ellenére a még ki nem hirdetett minimálbér összegek és adótörvények (cafeteria) változásai alapján elkészítjük az idei bérköltség-kalkulátorunk első verzióját.

Szólj hozzá

minimálbér bérmegállapodás Mach Domján