2017. jún 15.

Andorra felülírta a 2018-as adótörvényeket

írta: Mach Péter
Andorra felülírta a 2018-as adótörvényeket

A magyar foci és a vesevelő rajongói a legnagyobb győztesei a 2018-as adótörvények legfrissebb változtatásainak.

gavelmoney.jpgTegnapelőtt elfogadta az Országgyűlés az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításait, ma pedig véglegesen rábólint. Május elején írtam a benyújtott 2018-as adócsomagról egy hosszabb cikket , most két komolyabb változtatást is elfogadtak az eredeti csomaghoz képest a képviselők:

  • Az andorrai fiaskó után újabb közvetett támogatást nyújtottak a professzionális focinak: 125 millió forintról 250 millió forintra emelkedik az a bevételi határ, amelynek eléréséig a hivatásos sportolók, edzők választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerinti adózást.
  • Olcsóbb lesz jövőre ...
Tovább Szólj hozzá

adózás andorra tax adótörvény adó 2018

2017. máj 15.

Támogasd a civileket az adód 1%-val!

írta: Mach Péter
Támogasd a civileket az adód 1%-val!

Már csak egy hetünk maradt! Még egy hétig dönthetsz: a CÖF-nek adod, vagy civileket támogatsz az adód 1%-val?

giphy.gifMár csak egy hetünk maradt (2017. május 22-ig), hogy adónk 1%-val támogassuk a civileket, ha stadionok és a CÖF helyett másra költenénk ezt az összeget akkor nem érdemes bent hagyni a költségvetésben. Ha gyermekeink, óvodáit, iskoláit támogatnánk vagy állat- és természetvédő szervezeteket most még tehetjük. Ha pedig az átlátható pénzügyeinket tartjuk fontosnak, akkor szintén.

Már márciusban írtam arról, hogy azzal, hogy automatikusan az adóbevallás-tervezet elfogadásával teljesíthetjük a SZJA bevallási kötelezettségünket, a változás fő vesztesei a civil szervezetek lehetnek.

Legalábbis azok, akik nem készültek ...

Tovább Szólj hozzá

1% szja

2017. máj 11.

Adós-péntek az újpesti piacon

írta: Mach Péter
Adós-péntek az újpesti piacon

adotarffi-e1488914620552.jpg

Magbörze és palántavásár helyett adós pénteket tartanak az újpesti piacon.

Apróbb "hibákkal" és egyelőre kevés érdemi információval, de működik a tavasszal nagy csinnadrattával átadott adótraffipax. Most például az újpesti piac pénteki ellenőrzését jelzi előre. Holnap tehát megnőhet a kiadott nyugták száma és érdekes információt nyújthat az online pénztárgépek statisztikájának esetleges vizsgálata. A rendszer egyelőre még nem teljesen ügyfélbarát, a Pest legészakibb kerületében tartott ellenőrzés például a Dél-Budapest cím alatt található (az ellenőrzést ugyanis a szomszédos adóigazgatóság végzi).

Az adóhivatal honlapján úgynevezett adótraffipax jelzi márciustól, hol kell számítani célirányos ...

Tovább Szólj hozzá

piac ellenőrzés adótraffipax

2017. máj 07.

Benyújtották a 2018-as adócsomagot

írta: Mach Péter
Benyújtották a 2018-as adócsomagot

A Parlamentnek kedden nyújtotta be a kormány a tavaszi 2018-as adócsomagot. Mostani rövid cikkemben elsősorban a magánszemélyeket, bérből és fizetésből élőket, családokat és kisvállalkozókat érintő változásokból csemegéztem.

leo-tossing-money.gifVálasztási év következik, így nem meglepően számos kedvezményt, könnyítést tartalmaz. Ennek ellenére az új adócsomeg a bérből és fizetésből élők számára keveset nyújt, bár a kétgyermekes családok adókedvezménye és a lakhatási támogatás adómentes mértékének jelentős emelkedése sokakat érinthet, a sokak által remélt általános adó- és járulékcsökkenés elmarad, így távolodni látszik az Orbán Viktor miniszterelnök által beígért egyszámjegyű SZJA bevezetése is.

Nőnek a ...

Tovább Szólj hozzá

ingatlan 2018 adótörvények SZJA kisadózó KATA adó 2018

2017. ápr 01.

Hurrá, itt az ADÓtraffipax!

írta: Mach Péter
Hurrá, itt az ADÓtraffipax!

A waze használata után érdemes lesz a vállalkozóknak egy újabb szolgáltatást is heti rutinná tenni, a NAV márciustól ugyanis ADÓtraffipax oldalán előre jelzi, hogy hol fog operatív ellenőrzést végezni.

how-to-survive-a-tax-audit.jpg
Az adóhivatal honlapján úgynevezett adótraffipax jelzi ezentúl, hol kell számítani célirányos ellenőrzésekre, megyéről megyére és a fővárosi régiókban is követhető lesz, hogy hol jelennek meg biztosan az ellenőrök
– jelentette be március elején a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, Tállai András.

Egyelőre várakozó állásponton vagyok, higgyek-e a NAV-nak: valóban az előjelzések szerinti ellenőrzéseket végzi-e el az adott héten.

nav-e1475236011614.jpg
Első blikkre látszatintézkedésnek ...

Tovább Szólj hozzá

adó adótraffipax

2017. már 29.

Hogyan adjuk adónk 1%-át a civileknek?

írta: Mach Péter
Hogyan adjuk adónk 1%-át a civileknek?

pa10_full_page_cropped.jpgMost dönthetsz: a CÖF-nek adod, vagy civileket támogatsz az adód 1%-val?  Ugyanis amennyiben valaki nem rendelkezik az 1 százalékáról, akkor adójának ez a része papíron nem vész el, hanem a költségvetésben marad, azaz ezt az összeget az állam a költségvetési törvényben leírtak szerint költi el. Akár odaadhatja a CÖF-nek is, aki tehát ezt szeretné elkerülni, annak rendelkező nyilatkozatot kell adnia.

20150822_ldd001_0.jpgFontos tehát, hogy ne feledjük, ilyenkor adónk 1%-val támogathatunk egy civil szervezetet. De hogyan is tehetjük meg ezt?  Nagyon fontos kritérium, hogy mind a nyilatkozat beadásának, mind az adó megfizetésének határidejét be kell tartani!

Ki rendelkezhet 2017-ben?

images_1.jpgBárki, aki személyi jövedelemadó-bevallást ad (vagy a NAV által ...

Tovább Szólj hozzá

1% szja civil szervezetek

2017. már 18.

És tényleg működik!

írta: Mach Péter
És tényleg működik!

2017 a NAV éve lesz! Eljött március idusa ugyanis és megtörtént a csoda. Bár nem fér el egy söralátéten most sem a bevallás, és nem kicsit ijesztő - hogy a kormány elmúlt kétéves Mekk mesteres tevékenysége után - pont a jövedelmeinkre lát rá ilyen pontosan, de tényleg sikerült határidőre bevezetniük az e-SZJA rendszert!

Ha a magyar kormány rosszul is teljesít, legalább az adóhatóságunkra büszkék lehetünk. Tállai András adóparadicsom- és offshore-ügyi államtitkár és csapata betartotta, amit ígért:

  • 2017-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészíti mindenkinek a 2016. évi személyi jövedelemadó-bevallási tervezetét. Az adóbevallási tervezetet az ügyfélkapuval rendelkezők egy erre a célra kialakított online ...
Tovább Szólj hozzá

bevallás szja személyi jövedelemadó NAV bevallás-tervezet

2017. már 05.

Kinek nem kell idén gépjárműadót fizetni?

írta: Mach Péter
Kinek nem kell idén gépjárműadót fizetni?

Nem, nem azoknak, akiknek elfelejtett a lakóhely szerinti önkormányzat csekket küldeni. :-)

A napokban postázták a 2017. évi gépjárműadó (köznyelvben súlyadó) előírásokat és csekkeket, de ha ez véletlenül el is maradt, az nem mentesít automatikusan az adófizetési kötelezettség alól. Azonban az kevésbé ismert, hogy idén az egészségügyi dolgozók és az egészségkárosodottak új csoportja mentesült a gépjárműadó megfizetése alól.

Idén már nem csak az egészségbiztosítási szerv által finanszírozott háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység érdekében üzemeltetett személygépkocsi mentes a cégautóadó alól, hanem az azzal egy tekintet alá eső fogorvosi, védőnői és iskola-egészségügyi tevékenység ellátásához ...

Tovább Szólj hozzá

mozgáskorlátozott adómentesség gépjárműadó

2017. feb 27.

Ejh, emeld a tőkét, ne siránkozz!

írta: Mach Péter
Ejh, emeld a tőkét, ne siránkozz!

Itt a sokszor módosított, de most már valóban utolsó határidő: 2017. március 15. A korlátolt felelősségű gazdasági társaságok tulajdonosainak a Ptk. módosítása alapján a törzstőkét minimum 3 millió forintra kell emelni a fenti határidőig.

Tavaly az utolsó pillanatban még egy évvel eltolták a határidőt, de most már azt állítják ez volt a végső, most már nem engednek. Egy hónappal a határidő lejárta előtt talán már leírható: ezt most be is tartják. little-man-w_20140228101240126.jpg
De mit is jelent ez a valóságban?

Kft. esetén a törzstőkét (jegyzett tőkét) legkésőbb 2017. március 15-éig 500.000.-Ft-ról 3.000.000.-Ft.-ra kell felemelni:

  • kivéve végelszámolás, felszámolás, kényszertörlés alatt álló Kft. esetében;
  • a létesítő okiratot ...
Tovább Szólj hozzá

tőke 3 millió tőke emelés

2017. feb 26.

Kiadná a lakását? Segítünk az adózásban! - 2. rész

írta: Mach Péter
Kiadná a lakását? Segítünk az adózásban! - 2. rész

Kiadná a lakását?

Azt számolgatja, hogy hosszútávon tegye vagy inkább csak szállást kínálna az Airbnb oldalon? Nem mer belevágni, mert nem tudja milyen adózási, adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettséggel jár?

Most segítünk!

A cikk második részében a nem szálláshely-szolgáltatásként kiadott ingatlanok adózásával, és egyéb kötelezettségeivel foglalkozunk. Az első rész itt olvasható. kiados_1.jpg

...

Tovább Szólj hozzá