2017. jún 15.

Andorra felülírta a 2018-as adótörvényeket

írta: Mach Péter
Andorra felülírta a 2018-as adótörvényeket

A magyar foci és a vesevelő rajongói a legnagyobb győztesei a 2018-as adótörvények legfrissebb változtatásainak.

gavelmoney.jpgTegnapelőtt elfogadta az Országgyűlés az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításait, ma pedig véglegesen rábólint. Május elején írtam a benyújtott 2018-as adócsomagról egy hosszabb cikket, most két komolyabb változtatást is elfogadtak az eredeti csomaghoz képest a képviselők:

  • Az andorrai fiaskó után újabb közvetett támogatást nyújtottak a professzionális focinak: 125 millió forintról 250 millió forintra emelkedik az a bevételi határ, amelynek eléréséig a hivatásos sportolók, edzők választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerinti adózást.
  • Olcsóbb lesz jövőre a sertésbelsőség, ugyanis egy elfogadott módosító javaslat a sertéshús mellett a sertésbelsőségekre is kiterjesztette a kedvezményes 5%-os áfakulcsot. Tállai András adóügyekért felelős államtitkár korábbi közlése szerint a változtatás 2 milliárd forintos könnyebbséget jelent majd a vesevelőért és a resztelt májért tüntető lakosságnak.

andorra_1xdtrwxo3oero1ai3c8hconf0i.jpgAz eredeti adócsomagról készített májusi cikkemhez képest ezenkívül kevés változás történt, választási év következik, így nem meglepően számos kedvezményt, könnyítést tartalmaz. Ennek ellenére az új adócsomag a bérből és fizetésből élők számára keveset nyújt, bár a kétgyermekes családok adókedvezménye és a lakhatási támogatás (úgynevezett mobilitási támogatás) adómentes mértékének jelentős emelkedése sokakat érinthet, a sokak által remélt általános adó- és járulékcsökkenés elmarad, így távolodni látszik az Orbán Viktor miniszterelnök által beígért egyszámjegyű SZJA bevezetése is.

Nőnek a kényszervállalkozások bürokratikus terhei, pénzügyeit terhelő költségei: az alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozók is pénzforgalmi számlanyitásra lesznek kötelezettek a módosítással. Az utóbbi hónapokban nagyjából harmincezer vállalkozás lett katás, a kisadózók létszáma ezzel megközelítette a 210 ezret. Ennyi gazdasági szereplő jelentkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, hogy ezentúl a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) alapján fizethessen adót - közölte a Magyar Idők. A lapnak Tállai András, a hivatal vezetője elmondta, mindez azt bizonyítja, hogy a kisebb és egyszerűbb közterhet hajlandók leróni a gazdasági szereplők. Így most könnyebbnek tűnt a kormány számára ezt a havi több ezer forintos többletköltséget az adójogszabályok közé csempészni.

Cserébe:

  • 2018. január 1-jétől azok a kisadózók, akik nappali tagozatos hallgatóként folytatják kisadózóként a tevékenységüket, nem lennének főállású kisadózók, így havi 25 000 forint tételes adót kellene csak fizetniük, a jelenlegi havi 50 000 forint helyett.
  • Eldőlt az is, hogy a vállalkozásoknak elég lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bejelentkezniük, nem kell külön az önkormányzatnál. Az adóhivatal a jövőben nemcsak a bejelentkezéshez szükséges adatokat továbbítja elektronikus úton az illetékes önkormányzatnak, hanem az iparűzési adóelőleg-kiegészítésről szóló bevallást is.

29210870-a-broker-for-real-estate-with-a-house-and-a-key-successful-leasing-and-property-for-sale-by-real-est-stock-photo.jpgIdén is folytatódik azonban ingatlantulajdonosok kiemelt támogatása, részükre a javaslatcsomag számos könnyítést tartalmaz, jelentős könnyítést hoz például a hosszú és rövidtávú lakáskiadásban. A bérbeadók jövőre rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel, jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak. 2018-tól ugyanis - a jelenlegi egy ingatlan helyett - már három lakásig vagy üdülőig választható a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, az ún. tételes átalányadó. A fizetendő adó szobánként mindössze évi 38 400 forint.

Az idei szabályokról ide kattintva olvashat bővebben.

A hosszú távon ingatlan bérbeadók is jobban járnak jövőre, ugyanis már senkinek nem kellene ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14%-os egészségügyi hozzájárulást fizetni. Így az ingatlan kiadásból származó jövedelem után csak a 15%-os szja-t kell megfizetnie minden érintettnek – olvasható a közleményben.

Az idei szabályokról ide kattintva olvashat bővebben.

tax.jpgÚj jogcímekkel egészül ki a törvény adómentes bevételeket felsoroló melléklete:

  • A javaslat módosítja a munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás adózási szabályait. A támogatás adómentességének mértéke jelentősen emelkedik, jelenleg támogatás – havonta, a minimálbér százalékában – a foglakoztatás első 24 hónapjában 40 százalék, a következő 24 hónapban 25 százalék, majd újabb 12 hónapban 15 százalék. Az említett mértékek a 2018-tól folyósított támogatások esetében – rendre – 60, 40, illetve 20 százalékra emelkednek. Fontos változás, hogy a módosítás hatálybalépését követően az adómentesség határozott idejű munkaszerződés esetén is alkalmazható.
  • Kedvezőbbé válik az úgynevezett praxisjog átruházásából származó jövedelem adózása is, adómentessé válik ugyanis az eredeti jogosult magánszemély által átruházott praxisjogból származó bevétel is. Amennyiben az eladó a praxishoz pedig ellenérték fejében jutott, az értékesítésből származó jövedelmét az eltelt idő függvényében csökkentheti, a szerzést követő ötödik évben pedig már nem kell adót fizetnie.
  • A közadakozásból vagy munkáltatótól segélyként, támogatásként kapott összeg adómentesnek minősül tűzkár és a baleset esetén is.
  • S feloldotta a stadion kontra kórházak konfliktust is a kormány: egyaránt adómentes lesz az egészségügyi ápolók szakképzésben való részvételét ösztönző motivációs ösztöndíj, az ápoló tanulók pályaválasztást támogató ösztöndíja, és sportakadémiák tanulói részére szállást, étkezést és felügyeletet biztosító magánszemélyeknek ezen tevékenység ellenértékeként a sportakadémia által fizetett díj is.
  • Adómentes bevétel lesz ezentúl az „Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak” ösztöndíjprogram keretében folyósított ösztöndíj is.
  • Az adózók szempontjából kedvező irányban változik néhány költség-elszámolási szabály: kiegészül a saját tulajdonú járművek fogalmát meghatározó szabály, változik a jármű tulajdonjogának igazolási módja.
  • Kiterjesztik a belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló napi 3000 forintos költségtérítésének adómentes elszámolási lehetőségét a saját számlás áruszállítást végző gépkocsivezetőkre és árukísérőkre is, sőt a külföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló 60 eurós költségtérítésének adómentes elszámolási lehetőségét szintén.

Idén a sörlobbi lenyomta a pálinkásokat: bővült a kisüzemi sörfőzdékre vonatkozó kedvezményezettek köre is, kitolják ugyanis a jelenlegi 8 ezer hektoliteres határt 200 ezer hektoliterre, így már sokkal több vállalkozó alkalmazhatja az 50 százalékos jövedékiadó-kedvezményt.

Választási évre készült a költségvetés, míg 2014 az ingyen wifiről szólt, most az internet áfája csökken további 13 százalékponttal, jövőre 5 százalék lesz.

Nem véletlen, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter is a legfontosabb módosításnak azt tartja, hogy jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a halhús áfája, illetve tovább csökken (szintén 5%-ra) az éttermi szolgáltatások és az internetszolgáltatások áfája. A kormány szeretné jelentősen növelni a rendszeresen halat fogyasztók számát, ezzel is segítve az egészséges étkezési szokások elterjedését hazánkban, s persze Orbán Viktor miniszterelnök úr is kapott egy apró ajándékot a csomagban: ahogy már írtam egy elfogadott módosító javaslat a sertéshús mellett a sertésbelsőségekre is kiterjesztette ezt a kedvezményes áfakulcsot.

Két apró, de az érintetteknek nagyon fontos változás:

  • A parlament kiszélesítette egyes szociális ellátások jogosulti körét azzal, hogy megemelte a maximális jövedelemhatárt. Egyebek mellett a közgyógyellátási, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági jövedelemhatára emelkedik 5 százalékponttal.
  • S ismét megállapítható lesz a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs ellátása, illetve bevezetik kivételes rokkantsági ellátást azok számára, akik nem rendelkeznek kellő biztosítási idővel.

Cserébe az egészségügyi szolgáltatási járulék összege pedig 2018. január 1-jétől havi 7110 forintról (napi összege 237 forintról) 7320 forintra (napi összege 244 forintra) nőhet.

Szólj hozzá

adózás andorra tax adótörvény adó 2018